How To Exam?

a knowledge trading engine...

Infosys Aptitude - Puzzle Placement Paper 24 Sep 2006 Bangalore

E-mail Print PDF
INFOSYS SAMLE PAPER ON 24th SEPTEMBER 2006 BANGALORE    PUZZLES:   1.A person provide a book for binding, but the binder cuts the book in such a way that he cuts away the numbers on the pages. So now the person sits down to write the page numbers. What he observes is that the book had 61 times 3’s. How many pages does the book contain?

 

Sol: The number three in only 1 time 3,13,23,30,31,32,34,35,36,37,38,39,43,53,63,73,83,93,

 

 The number three in 2 times

33,133,133.

 

So up to 300 pages will come (61 times).

Ans: 300 Pages

 

 

2.Jarius and Kylar are playing the game. If Jarius wins, then he wins twice as many games as Kylar. If Jarius loses, then Kylar wins as the identical number of games that Jarius wins. How many do Jarius and Kylar play before this match?

 

Sol: Case (i): If Jarius wins,

                                   J + one = 2K ------------------(1)

       Case (ii): If Jarius lose,

                                   K + one = J -------------------(2)

Solve these 2 equations,

                  You will get Jarius wins = three & Kylar wins = 2.

Ans: Jarius wins = three & Kylar wins = 2.

   

3.Two trains travel from NewYork to Washington and the travel takes five hours journey time. Trains leave from Washington for every hour and an half hour and the trains leave from NewYork every hour. If the train leaves from Washington, Then how many trains from NewYork cross this train on its way?

 

Sol: Let the current time is six AM. Then It will meet on its way

 

       six – five = 1AM.

       six + five = 11AM.

So the train will meet 2.30AM, 3AM, 3.30AM… 10.30AM.But it can’t meet 11AM train because that particular train is ready to begin its journey in the station.

 

So totally 19 trains.

Ans: 19 trains.

 

4.A man travels a roller coaster. He says 1/3rd of the children are before me and 3/4th of the children behind me. How many of them are there?

 

Sol: Let the total number of children is ‘ X’.

 

[(X – 1) / 3] + [3(X - 1) / 4] = X

Solve the above formula and will get X = 13.

 

Ans: 13 Children

 

5. An artist has exactly 7 paintings ---, T, U, V, W, X, Y, and Z -- from which she must select exactly 5 to be in an exhibit. Any combination is acceptable given it meets the subsequent conditions:

* If T is chosen, X cannot be chosen

* If U is chosen, Y must also be chosen

* If V is chosen, X must also be chosen

 

1) Which 1 of the subsequent is an acceptable combination of paintings for inclusion in the exhibit?

A. T, U, V, X, Y

B. T, U, V, Y, Z

C. T, W, X, Y, Z

D. U, V, W, Y, Z

E. U, V, W, X, Y

 

2) If painting T is chosen to be among the paintings included in the exhibit which 1 of the subsequent cannot be chosen to be among the paintings included in the exhibit?

A. U

B. V

C. W

D. Y

E. Z

 

3) Which 1 of the subsequent substitutions can the artist always make without violating restrictions affecting the combination of paintings provided that the painting mentioned 1st was not, and the painting mentioned 1st was not, and the painting mentioned 2nd was, originally going to be chosen ?

A. T replaces V

B. U replaces Y

C. V replaces X

D. W replaces Y

E. Z replaces W

 

4) If the artist selects painting V to be included among the paintings in the exhibit, which 1 of the subsequent must be actual of that combination of paintings?

A. T is not chosen

B. Y is not chosen

C. U is chosen

D. W is chosen

E. Z is chosen

 

Ans: one --- E; two --- B; three --- E; four --- A. (Please mention the reason)

7) Clark, Jones, Mason and Smith are four people. Their professions are druggist, butcher, policeman, and grocer not in the identical order as their names. obtain their respective professions?

    1) Clark and Jones are neighbours and they drive every other to work.

    2) Jones earns more than mason.

    3) Policeman earns more than druggist and grocer.

    4) Policeman does not have druggist as a neighbour.

    5) Butcher goes to his work by walk.

    6) Policeman does not meet the grocer until he arrests him for exceeding the speed limit.

   7) Clark beats Smith every time at bowling.  (8 marks)

Sol:

From one and 5,

      Jones and Clark are not police and butcher because Butcher Walks to his work and also Police have arrested the grocer for his over speed. So Jones and Clark are Druggist & Grocer.

From one and 4,

      Clark is not police, and druggist. So Jones is the Grocer.

From 6,

      Police meet grocer only 1 time.

From 7,

     Smith is a Policeman (since a Policeman meet the druggist frequently)

     So Mason is Butcher.

Ans: Jones => Grocer, Clark => Druggist, Smith => Policeman, Mason => Butcher.

 

8. A person observes that his minute’s hand hours hand coincide every 65 min. Does the watch gain or lose time? If so, how much?

 

Ans: five / 11 minutes gains because every five minutes gains for 11 gaps.

 

9. A women asks the man about weathers. What is the temperature for last 5 days? She says “I don remember the exact temperature, but the temperature’s product was 12 and they all are various. obtain the temperature?

 

Sol: The product of the temperature is 12. GCM of 12 is, 1,2,3,4,6.

        In this case, four & six can’t come because if such big numbers come, then the product can increase. So the other numbers are1, 2, 3. These are possible. Still we have to obtain 2 more temperature. We know that temperature may come in (-) ve value (i.e.)               – degree Celsius. So the product of 1, 2, three is 6.

 

     Therefore, -2, -1 will add these numbers.

 

Ans: -2, -1, 1, 2, 3.

( 0 Votes )

Earning: ₹ 2/-

Add comment


Security code
Refresh

You are here: Home